Tagsten i kvalitet og fremtidens solcelletagsten

Et besøg hos Jacobi Tonwerke i Tyskland gav 10-4 Tømmerhandel Varde indsigt i, hvordan teglværket opnår den høje kvalitet i tagstenene, samt en introduktion til de nye eftertragtede solcelletagsten Stylist PV.
Tekst af Malene K. Holm. Fotos af Jacobi Tegl

I oktober var ni håndværkere fra 10-4 Tømmerhandel i Varde sammen med Jacobi Tegl A/S på fabriksbesøg hos Jacobi Tonwerke GmbH i Tyskland. På teglværket blev de modtaget af adm. direktør Günther Reese og fik en 2,5 times rundtur på teglværket.

Det var en vældig godt tilrettelagt tur, hvor vi fik grundig viden om Jacobi Tegl og en forståelse af den måde, de laver tagstenene og brænder dem på. Vi fik et indblik i, hvad det kræver for at opnå den gode kvalitet, og det inspirerer én til at sælge produktet. De laver kvalitetstjek helt ned til den enkelte sten, som bliver lyttet til for at høre, om den har den rigtige lyd, fortæller Brian Thomsen fra 10-4 Tømmerhandel.

På turen så vi alt fra forarbejdning af de cirka 600 ton ler, der dagligt kommer til værket, selve produktionen af tagsten, hvor modellen bliver presset, sendt til tørreskabet og til sidst overfladebehandlet – som man kalder for engobering. For i sidste ende at blive placeret på store skinnevogne, som trækkes igennem de 130 meter lange ovne, siger Erik Jørgensen, adm. direktør i Esbjerg virksomheden Jacobi Tegl A/S.

Lytter til tagstenens kvalitet
Efter brændingen bliver alle tagsten testet for brud og fejl, inden de kan godkendes til afsendelse.

Kontrollen af tagsten er stadig en manuel arbejdsopgave, som endnu ikke kan erstattes af robotter. Kvalitetskontrolløren slår på samtlige tagsten med en stemmegaffel og udfører samtidig en visuel inspektion af form og overflade. Det er en særlig oplevelse, man sent glemmer, siger Erik Jørgensen.

Nysgerrig på solcelletagstenen
Det nyeste skud på stammen er solcelletagstenen Stylist PV. Den var et af de største samtaleemner for 10-4s håndværkere, og der blev interesseret spurgt ind til samtlige aspekter af systemet. Stylist PV bliver for alvor introduceret i Danmark i 2023.

Der er sket meget siden de første traditionelle solcellepaneler blev introduceret på markedet, og med de nye solcelletagsten får man et langt pænere tag end med solcellepaneler på. På grund af energikrisen er der generelt stor interesse for solcelletagsten. I Tyskland har Jacobi kørt med den i halvandet år, hvor de har afprøvet og tilpasset den efter de første børnesygdomme. Så de har stille og roligt samlet viden og udarbejdet et produkt i en kvalitet, man synes, at man kan være bekendt at sende på markedet. Det har været en forholdsvis lang rejse, men de har fået en god respons i Tyskland på de første Stylist PV, de har solgt. Nu hvor der er opnået en sikkerhed i produktet bliver solcelletagstenene derfor rullet ud i hele Europa, siger Erik Jørgensen.

Hos Jacobi Tegl i Danmark vil vinteren gå med indkøring af Stylist PV, så man er klar til markedsføring i foråret 2023, forklarer han:

Vi kan mærke en stigende efterspørgsel. Det særlige ved Jacobis Stylist PV er, at de er parallelt forbundet. For at udnytte en inverter i et 6 kW system, skal der bruges 5-600 af de her tagsten. De har en højere funktion end traditionelle solcellepaneler, fordi du ikke vil opleve samme udfald i ydeevne. Er der én solcelletagsten, som ikke fungerer, vil de øvrige stadig kunne fungere maksimalt, fordi de er parallelt forbundet. Solcellen sidder på den enkelte tagsten, så du undgår de her plader på dit tag. Det bliver derfor en smukkere løsning, da man ikke får afbrydelser i rytmen i tagstenene og overfladen. I overfladen er stenene en lille smule mere blanke end almindelig tagsten.

Med en app kan man kommunikere med solcelletagstenene
Jacobi Tegl i Tyskland har også taget den nyeste teknologi i brug i solcelletagstenene, så boligejerne kan kommunikere med sine solceller, fortæller Erik Jørgensen:

Man kommer til at kunne downloade en App til sit tag, hvor man bl.a. kan få overblik over sit systems ydeevne og hver enkelt Stylist PV’s aktuelle tilstand. Hvis der er en tagsten, der ikke virker, kan den nemt lokaliseres og skiftes ud.

 

News
7. december 2022